نقشه روستاهای شهرستان میانه
میانه شرقیترین شهر در بین مراکز شهرستانهای استان آذربایجان شرقی و مرکز اداری شهرستان میانه است. این شهر در جنوبشرق استان قرار دارد و به واسطهٔ اینکه سالها تنها راه ارتباطی منطقهٔ از طریق زنجان به بدنهٔ اصلی کشور از طریق درهٔ قافلانکوه بوده، به عنوان دروازهٔ آذربایجان شرقی شناخته میشود.
میانه با دارابودن ۱۸٫۸۷ کیلومتر مربع مساحت (سال ۱۳۹۴ خورشیدی)، چهارمین شهر بزرگ استان پس از تبریز و مرند و مراغه محسوب میشود. همچنین جمعیت این شهر بالغ بر ۹۸٬۹۷۳ نفر بوده (سال ۱۳۹۵ خورشیدی) و پنجمین شهر پرجمعیت استان پس از تبریز، مراغه، مرند و اهر بهشمار میرود.
نام اصلی میانه، میانا بوده که هماکنون نیز در زبان ترکی آذربایجانی به همین شکل بیان میشود؛ ولی پس از روی کارآمدن دودمان پهلوی، نام این شهر به نام فعلی تغییر یافت.
ارتفاع این شهر از سطح دریا ۱۱۰۰ متر است و مهمترین و معروفترین محصول کشاورزی آن، سورگوم جارویی است که برای تهیهٔ جاروی سنتی، نیزهدان برای ماکیان علوفه برای دام مورد استفاده قرار میگیرد. از دیگر محصولات کشاورزی میانه میتوان به گندم، برنج، هندوانه، سیب صادراتی، گوجهفرنگی و خیار اشاره نمود که در شهرهای مختلف ایران توزیع میشود. در سال ۱۳۹۳ خورشیدی، شهرستان میانه رتبه نخست تولید گندم و برنج و گوشت را در استان آذربایجان شرقی کسب کرد.
قبل از اسلام
میانه در طول تاریخ در بین سلسلههای مختلفی مانند ماد، هخامنشیان، آتروپاتن دست به دست گشته و در برههای از زمان سرزمین قوم ساگارتی بودهاست.
در کتاب تاریخ ماد (کتاب) نوشته ایگور دیاکونوف آمدهاست: در بخش شمال شرقی دره رود قزلاوزن رودکی که از کوهستان سهند سرازی میشود و شهر کنونی میانه بر کرانه آن قرار دارد به قزل اوزن میریزد. دره این رودک و جویبارهایی که بدان میریزند در دوران باستان ناحیه زیکرتو را تشکیل میداد. قزلاوزن بالاتر از محل تلاقی رودک مزبور از جنوب به شمال جاری است. بخش علیای آن را قافلانکوه (گیزیل بوندا در قدیم) از ناحیه دریاچه ارومیه (ماننا) جدا میکند. آشوریان بیشتر این بخش قزل اوزن را ماد (مادای) میخواندند.
وجود کتیبههای آشوری و اورارتویی در بعضی مناطق آذربایجان و کشف آثار باستانی و مجسمههای سفالین در شهر میانه، قدمت تاریخی آن را به دورههای پیش از تشکیل دولت ماد میرساند.
در پی حفاریهایی که در سال ۱۳۵۲ شمسی در یکی از قریههای اطراف میانه بهنام آرموداق انجام گرفت یک مجسمه سفالین مربوط به دوره ساسانیان کشف شد. این تندیس توسط رئیس اداره باستانشناسی وقت به موزه باستانشناسی تبریز منتقل گردید.
استانداری آذربایجان شرقی نیز دربارهٔ وجه تسمیه این شهر به «میانه» میافزاید «در کتابهای تاریخی و سفرنامههای جهانگردان نام این شهرستان را میانج ثبت کردهاند. چون این شهرستان به نوشته برخی، پیش از میلاد مسیح در خط مرزی دو سرزمین ماد و پارت قرار گرفته بود و هماکنون نیز در وسط مراغه و تبریز قرار دارد و مانند زاویه یک مثلث در میان آنها جای گرفتهاست یا اینکه چون بین دو شهر زنجان و تبریز واقع گردیده این نام را انتخاب کردهاند. با این حال شهرستان میانه در قرنهای هفتم و هشتم هجری علاوه بر میانج نام دیگری چون گرمرود داشته و در برخی از کتابهای آن زمان برای شناسایی آن از هر دو نام (گرمرود و میانه) استفاده شدهاست.»
پس از اسلام
کتاب فتوح البلدان احمدبن یحیی بلاذری از مشارکت جنگجویان این شهر در سپاه گردآمده توسط مرزبان اردبیل در مقابل حمله حذیفه بن یمان یاد کردهاست. پس از چند روز نبرد شدید بین طرفین سرانجام مرزبان با حذیفه ازسوی همه مردم آذربایجان صلح کرد بر این قرار که هشتصد هزار درهم ادا کند و کسی کشته نشود و به بردگی برده نشود و آتشکده یی ویران نگردد و متعرض کردان بلاسجان و سبلان و ساترودان نشوند و به ویژه مردم شیز از رقصیدن در عیدهای خود و انجام مراسمی که به جا میآورند ممنوع نگردند.
در کتاب البلدان یعقوبی و کتاب المسالک و الممالک نوشته ابن خردادبه از این شهر با نام میانج ذکر شدهاست.
کتاب صوره الارض نوشته ابن حوقل در مورد آبادی و عمران و کشاورزی این سامان اشاره کرده و آن را هم طراز شهرهای خونج و داخرقان و خوی و سلماس و مرند و تبریز و برزند و ورثان و موقان و بیلغان و باجروان ذکر کردهاست.
حمدالله مستوفی که پس از حمله مغول از این شهر بازدید کردهاست در کتاب نزههالقلوب آوردهاست: میانج شهری بودهاست و اکنون به قدر دیهی مانده و چند موضع از توابع اوست و هوای گرم دارد و عفن و درو پشه بسیار بود؛ و گرمرود ولایتی است در او صد پاره دیه بود هوایش خوشتر از میانج بود. حاصلشان غله و پنبه و انگور و میوه و برنج و دیگر حبوبات باشد. آبش از آن کوهها جاریست و فضلابش در سفیدرود ریزد؛ و مردمش سفید چهره و ترک اخلاقاند. حقوق دیوانیش بیست و پنج هزار و هفتصد دینار است. نوشتهاند، گاهی شاه عباس صفوی در سفرهایش دستور میداد ضیافتی برپا کنند و زنان بی روبنده در ضیافتش شرکت کنند، یکبار در روستایی چنین ضیافتی برپا داشت، زنان و دختران با سر برهنه ناچار در آن مهمانی شرکت جستند. در میان مهمانان مؤنث، دختری زیبا بود که نه دستی در سفره میبرد نه چیزی میخورد و نه چیزی میآشامید، و نه به کسی مینگریست. در تمام مدت مهمانی سر به زیر داشت و خاموش بود، شاه متوجه حالت او شد به سویش رفن و یکی از دستانش را زیر چانه او زدو سرش را بالا آورد و پرسید: _دخترک! از چه روی بالا نمینگری؟ و دختر زیبا پاسخ داد: _تو که پادشاه ایرانی به آسمان نگاه کن؛ و یک بار دیگر گفته اش را تکرار کرد. این گفته عبرت آموز تأثیر غریبی بر شاه صفوی گذاشت. دخترک بهطور غیرمستقیم به شاه گفته بود به خدا نگاه کن و ببین آیا از کار تو راضی است یا نه. همین عبارت کوتاه سبب شد شاه عباس دستور بدهد بر سر هر یک از زنان و دختران، چادری بیفکنند؛ ولی ماجرا به همینجا ختم نشد و این ماجرا عبرت آموزتر از آن است که در تصور بگنجد: شاه صفوی پس از به اتمام رسیدن ضیافتش به خرگاه شاهی بازگشت و دستور داد که دخترک را به نزدش ببرند. این بار دخترک با سر و رویی پوشیده به خیمه آمد. شاه صفوی انگیزه از بر زبان آوردن چنان سخنی را از دخترک جویا شد: _مقصودت از آن گفته چه بود؟ پاسخ دخترک خرسندی را به شاه عرضه داشت: _من خدمتگزار شاهم، اما دو سال است که به نامزدی مرد جوانی درآمدهام از آن هنگام تاکنون به روی هیچ مردی ننگریستهام. شاه عباس به نشانه شگفتی ابروانش را بالا برد: _همه مردم ایران آرزو دارند مرا ببینند و تو از نگریستن به من میپرهیزی؟ پاسخ دیگر دخترک شگفتی شاه صفوی را به تحسین پیوند زد: _اگر نگریستن به مردان دیگر گناه باشد قطعاً نگریستن به شاه گناهی بزرگتر است. در برابر این همه نجابت و متانت، شاه عباس را به جز ستایش و تمجید، کاری نماند: او خرسند از پاکی سرشت دخترک، فرمان داد که بساط عروسی دخترک با نامزدس را فراهم آوردند و شاه صفوی همه هزینهها جشن عروسی را تقبل کرد و حکومت بر آن روستا را به عروس و داماد سپرد. از همان زمان آن آبادی به قیزشهری یا شهر دختران، شهرت یافت که همان شهر میانه باشد. برگرفته از کتاب شاه عباس بزرگ نوشته فؤاد فاروقی ص ۸۱۰ و ۸۱۱
نقشه روستاهای شهرستان میانه شامل ۱۸ روستا می شود.
نقشه ها شامل نقشه روستای بروانان غربی، نقشه روستای بروانان مرکزی، نقشه روستای بروانان شرقی، نقشه روستای گرمه جنوبی، نقشه روستای گرمه شمالی، نقشه روستای قافلانکوه غربی، نقشه روستای قافلانکوه شرقی، نقشه روستای قزل اوزون، نقشه روستای کاغد کنان مرکزی، نقشه روستای کاغذ کنان شمالی، نقشه روستای کله بوز غربی، نقشه روستای کله بوز شرقی، نقشه روستای کندوان، نقشه روستای کشک سرای، نقشه روستای اوچ تپه غربی، نقشه روستای اوچ تپه شرقی، نقشه روستای شیخ درآباد، نقشه روستای تیر چائی می شود.
این نقشه ها توسط معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۰ تهیه شده است.