نقشه روستاهای شهرستان رودبار
شهرستان رودبار جنوبیترین، وسیعترین و متنوعترین شهرستان استان گیلان در کشور ایران است. مرکز این شهرستان شهر رودبار است. شهرستان رودبار بخاطر داشتن باغهای زیتون شهرت فراوانی دارد.
به سبب وجود رودهای فراوان در این ناحیه، آن را «رودبار» نامیدند که به معنی سرزمین رودها میباشد.
«بار» در کلمه رودبار به مفهوم ساحل و اراضی کنار رود میباشد.
شهرستان رودبار استان گیلان برای بازشناخته شدن از شهرستان رودبار الموت به نام «رودبار زیتون» نیز خوانده میشود.
شهرستان رودبار جنوبیترین، وسیعترین و متنوعترین شهرستانِ استان گیلان در کشور ایران است. مرکز این شهرستان شهر رودبار است.
شهرستان رودبار بخاطر داشتن باغهای زیتون شهرت فراوانی دارد.
رودبار، از شمال به شهرستان رشت، از جنوب به شهرستان رودبار الموت از استان قزوین، از خاور به شهرستان لاهیجان و شهرستان رودسر از باختر به شهرستان شفت میرسد.
شهرستان رودبار یکی از ۱۶ شهرستان استان گیلان ایران است. مرکز این شهرستان شهر رودبار است.
این شهرستان از سه بخش مرکزی و ۹ دهستان مشتمل بر ۲۲۲ آبادی (روستا- مزرعه – مکان) تشکیل شدهاست.
جمعیت شهرستان رودبار ۱۲۶۳۱۵ نفر است که از این تعداد ۶۹۶۲۰ نفر در مناطق شهری و ۵۶۶۹۵ نفر در مناطق روستایی سکونت دارند.
زبان اصلی رودبار تاتی دره ی سپیدرود (گیلکی) است.
مسعود پورهادی پژوهشگر و نویسنده ادبیات گیلکی دربارهٔ زبان تاتی رودبار میگوید:
«در جنوب گیلان «تاتی» گویشی است نزدیک زبان گیلکی زیرا بسیاری از ویژگیهایش را در همجواری با زبان گیلکی از دست داده و ویژگیهای زبان گیلکی را گرفتهاست.»
جهاندوست سبزعلیپور پژوهشگر زبان تاتی در مقاله گویش تاتی رودبار دربارهٔ این گویش مینویسد:
«یکی از مناطق ایران که در آن تاتی رایج است، رودبار است. گویش تاتی رایج در رودبار با دارا بودن بسیاری از ویژگیهای کهن زبانی آنگونه که باید معرفی و شناخته نشده و مورد مطالعه علمی قرار نگرفتهاست.
این گویش نیز همانند همه گویشهای ایرانی دیگر در حال از بین رفتن است و دیری نخواهد گذشت که بسیاری از ویژگیهای اصیل آوایی، واژگانی و نحوی را از دست خواهد داد.»
همچنین تات کلمه ای ترکی است و ترکها این کلمه را برای کسانی که ترک نیستند به کار میبرند و درواقع تات به معنی غیرترک است که معادل واژه عجم در زبان عربی بهشمار میرود.
تاتی ممکن است در مناطق مختلف برای زبانهای متفاوتی نامیده شود، بهطور مثال تاتهای آذربایجان شرقی به زبان تالشی، تاتهای قفقاز به زبان پارسی و زبان تاتی رودبار، الموت و طالقان، بسیار شبیه به زبانهای شمالی مانند گیلکی است، و به گفته برخی محققان آن را میتوان به عنوان گونهای از زبان گیلکی نام برد.
«گویش تاتی رودبار در رده ی تاتی جنوبی دسته بندی می شود. در کتابهای زبانشناسی، از تاتی رودبار بیشتر به نام تاتی دره ی سپیدرود نام می برند و آن را زیرمجموعه ی زبان گیلکی به شمار می آورند.»
در اکثر نقاط استان قزوین، رودبار، طارم، بخش شاهرود، قوچان، اسفراین، جاجرم، ساوجبلاغ، برخی نقاط استان مرکزی، و برخی نقاط آذربایجان شرقی مردم زبان خود را تاتی مینامند و همچنین میتوان در روستاهای دیگری نیز در کشور پارهای از جمعیت آنان را مشاهده کرد، که البته زبان تاتی در این نقاط یکسان نیست و ممکن است کاملاً متفاوت باشد.
در قفقاز گروهی از مردم را تات میخوانند که زبانشان پارسی است.زبان این تیره ایرانی «تاتی» است که همراه با فارسی دری و تاجیکی پارهای از زبانهای ایرانی جنوب غربی و گویشی از فارسی بشمار میرود.
در این مطلب نقشه روستاهای شهرستان رودبار که شامل ۱۰ روستا می شود.
نقشه ها شامل بلوکات، دلفک، جیرنده، کلشتر، کلیشم، خورگام، رحمت آباد، رستم آباد جنوبی، رستم آباد شمالی، دشتویل می شود.
این نقشه ها توسط معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۰ تهیه شده است.









